Sigara Bağımlılığı
- Editör: yeldan - Cuma, Ekim, 2017
Obezite ameliyatı öncesi sigara içenlerin, az miktarda içenlere ve hiç içmeyenlere göre ameliyat sonrası komplikasyon oluşması riski daha yüksek olmakta birlikte yaraların iyileşme süresi uzamaktadır.
Sigara kullanımı ameliyat öncesi bırakılmadığı takdirde, hastalar öksürebilme ihtimalleri karşısında mide içi yara iyileşmesin de ciddi şekilde sıkıntı yaşayabilmektedirler. Sigaranın içindeki nikotin ve diğer 140 adet kimyasal madde damarlarda daralmaya ve dolayısıyla ameliyat yerinde kanlanmanın azalması yolu ile yara iyileşmesini yavaşlamalara neden olmaktadır.
Ameliyat sonrası sigara içimine devam edildiği durumlarda nikotine bağlı olarak kanımızda ki oksijen miktarı azalır bu nedenle yaralar çok daha geç iyileşmesine sebep olabilir. Ameliyatın ardından verilen anestezik ilaçlar nedeniyle yoğun bir balgam oluşumu gerçekleşebilir. Sigaradan dolayı ciğerlerimizde biriken balgam fazla olursa bu balgam ile birleşerek solunum yollarımızı tamamen tıkayarak nefes alıp vermede güçlükler yaşanabilir.
Ameliyatın sonrası içilen sigara midede asit salgısını arttırarak mide ve on iki parmak bağırsağında ülser gelişme riskini tetiklemektedir. Obezite ameliyatı öncesinde alkol ve sigara alışkanlığınız var ise hekiminize, tüm ekibe ve anestezi uzmanına muhakkak bilgi verilmelidir. Ameliyat kararı alındıktan bir ay öncesinde sigara içiminin azaltılması, bir hafta öncesinde ise tamamen bırakılması ameliyatın daha rahat geçmesini ve sonrasında sigaraya bağlı oluşabilecek komplikasyonların azalmasını sağlayacaktır.
Hocam Op. Dr. Eyüp Yeldan ameliyat sonrasındaki dönemde 21. Günden sonra sigara içilmesine izin vermektedir.
Bariatrik Koordinatör Ebru Saray