Obezitede Hamilelik
- Editör: yeldan - Çarşamba, Şubat, 2016
Aşırı kilolu olan anne adayları hamilelik süresince çeşitli olumsuzluklarla karşılaşabilir. Bunun ötesinde gebe kalmaya çalışan ya da tüp bebek tedavisi gören anne adayları için aşırı kilolu olmak gebelik şansını düşürür. İşte çok merak edilen ama cevabı net olmayan sorulara aydınlatıcı olması açısından bu yazıyı paylaşmak istiyorum.
Gebelikte aşırı kilolu olan anne adaylarında artan riskler:
* Hamilelik süresince aşırı kilolu anne adaylarının karın cildinde yağ kalınlığı oldukça fazladır. Bundan dolayı da amniosentez gibi uygulamaların müdahalesi zorlaşır.
* Obezite sorunu olan kadınların sezaryen riski daha fazladır..
* Obezite hastalığı olan annelerin hamilelik aşamasında yüksek tansiyon ve preeklampsi gibi sorunlarla karşılaşma riski daha fazla olmaktadır.
* Obezite sorunu olan gebelerin bebeklerinde de fazla kilo görülebilir. Bebek iri olarak dünyaya geleceği için doğumda çeşitli riskler ortaya çıkabilir.
* Obez gebelerin bebeklerinin ileride obezite sorunu ile karşılaşmaları oldukça ihtimaldir.
* Obez olan anne adayları için sezaryen de çeşitli riskleri peşinden getirir.
* Yaralar geç iyileşir, kadının günlük yaşantısına geri dönmesi uzun zaman alabilir.
* Aşırı kilolu gebelerin, gebeliklerinin düşükle neticelenme riski daha fazladır.
* Erken ve prematür doğum riski aşırı kilolu kadınlarda daha fazladır.
* İdrar yolu enfeksiyonları, aşırı kilolu olan kişilerde daha sık görülür.
Bir anne adayının gebelik dönemi boyunca doğuma kadar totalde alması uygun görülen kilolar vardır. Bu kilolar, anne adayının vücut kitle indeksine göre ayarlanmaktadır. Vücut kitle indeksi en basit haliyle, kilonun boyun metrekaresine bölünmesidir.
Vücut kitle indeksi yani BMI değerleri 20′den az olan yani kilosu düşük olan gebelerin hamilelik sürecinde toplam olarak 12-28 kilo alması uygundur.
Vücut kitle indeksi yani BMI değerleri 20-25 arasında olan yani normal kilolu gebelerin hamilelik döneminde toplam olarak 11.5 – 16 kilo alması uygundur.
Vücut kitle indeksi yani BMI’sı 26-29 arasında olan yani kilolu gebeler içinse hamilelikte alınabilecek toplam kilo 7 – 11.5 arasındadır.
Vücut kitle indeksi yani BMI değerleri 30 ya da daha fazla olan aşırı kilolu (obezite) olan gebeler için gebelik süresince alınabilecek toplam kilo ise 7’dir.
Obezite sorunun mustarip olan ve gebe anne adaylarında, ceninde karın duvarının tam olarak kapanmama riski azdır. Gebelik oluşmadan önce fazla kiloların verilmesi, kilonun kontrol altına alınması gerekir. Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak ve gebelik sürecinde bebek ve anne için sağlıklı besinler tüketilmelidir. Abur cubur gibi, aşırı yağlı ve sağlıksız besinlerden gebelikten önce ve gebelik sürecinde uzak durulmalıdır.
Aşırı kilolu olmak, gebelik sürecinde çeşitli sorunlara yol açabileceği gibi, gebeliğin gerçekleşmesi için de engel teşkil edebilir. Özellikle de tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının kilolu olması gebeliğin gerçekleşmesi için oldukça olumsuzdur.
Aşırı Kilolu Olmak ; Hamile Kalmaya ve Doğum Yapmaya Etkisi:
* Adet düzensizliği
* Kısırlık riskinin artış göstermesi
* Kısırlık ile ilgili cerrahi müdahalerin artışı
* Gebeliğin düşükle sonuçlanma riski
* Gebelikte hipertansiyon riskinin artışı
* Gebelikte diyabet- şeker hastalığı riskinin artışı
* Gebelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonu riskinde artış
* Sezaryen riskinde artış
* Prematüre bebek dünyaya getirme riskinin ve bebek ölüm riskinin artışı
* Bebeklerde omurilik ile ilgili gelişim bozukluklarında artış
* İri bebek doğurma riskinin artması, düşük kan şekeri riski. Bunlar da bebekte beyin hasarına ve epilepsi nöbetlerine yol açabilir
* Doğumun zorlaşması ve doğum ardından kanama riskinde artış
* Doğumdan sonra ciltte dikiş yerlerinde rahim ağzında yara enfeksiyonu, rahim zarında iltihap riskinde artış
Kilo Vermenin Doğurganlık İçin Yararları:
* Yüzde 5-10’luk kilo kaybı sayesinde yumurtlama ve gebelik şansını arttırmak mümkündür.
* Gebelik süresince şeker hastalığı, yüksek tansiyon- hipertansiyon ve kalp hastalığı ile karşılaşma riskleri düşer.
* Anne adayının kendine olan güveni geri gelir.
Obezite Cerrahisinden Sonra mı, Önce mi Hamilelik Daha Güvenlidir?
Esasında obezite cerrahisi, daha önce obezite sorunu olan kadınlarda ve bebeklerde sıraladığımız komplikasyonlardan korunmayı sağlamaktadır.
Bunlar;
* Hamilelik diyabeti. Bu durum doğumu zorlaştırır ve sezaryen riskini yükseltir.
* Yüksek kan basıncı
* Aşırı kilolu bebek. Bu durum da doğumu zorlaştırır ve sezaryen riskini yükseltir.
Kısaca obezite cerrahisi ardından hamile kalmak, obezite hastalığı esnasında hamile kalmaktan daha güvenlidir, daha az risk taşır. En son yapılan çalışmalar ele alındığında istenmeyen olumsuz durumların obezite cerrahisinden sonra yaşanmasının oranları daha düşük bulunmuştur. Yapılan bu çalışmalarda hiçbir obezite cerrahisi uygulanmış kadın, gebelik diyabeti geçirmemiştir. Ancak obez olan hamile anne adaylarının%30′unda gebelik diyabetine rastlanmıştır. Tüm bunlara ilave olarak, obezite cerrahisi ardından hamile olan kadınlar nispeten daha az kilo alımı yaşamaktadır. Gebelik sırasında çok kilo almak hem anneyi, hem de bebeği riskli durumlara sokmaktadır.
Sezaryen Yaptırmak Şart mı?
Sezaryen yöntemi, bebek için relatif olarak güvenli bir yöntemdir. Bunun yanında, normal doğumla kıyaslandığında farklı riskleri de beraberinde getirir. Obezite cerrahisi ardından hamile kalan anne adayları için sezaryen illa ki zorunlu olan bir yöntem değildir. Fakat çoğunlukla sezaryenin tercih edildiği de bildirilmiştir. Nasıl bir doğum yapmanın sizin için uygun olacağı konusunda da doktorunuzla görüş birliğine varmanız gerekmektedir. Ancak herhangi bir tıbbi zorunluluk yoksa, normal doğum da yaptırabilmek mümkün olabilir.
Obezite Cerrahisinden Sonra Hamilelik İçin Beklenmeli midir?
Obezite cerrahisi uygulanmış anne adayları, çoğunlukla çok beklemek istemez ve derhal çocuk sahibi olma arzusu içine girerler. Fakat, özellikle ivmeyle kilo kaybının devam ettiği 12-18 ay kesinlikle beklemek gerekir. (Yaş problemi, zaman, sosyal statü vb Operasyonun 12 ayından itibaren kontrollü gebe kalınabilir.) Bu dönem içerisinde nutrisyonel gereksimlerin karşılanması gereken zorlu bir dönem olabilir. Buna bir de hamilelik için uygun besinler eklenince, işler daha da zorlaşabilir. Bunun yanı sıra, böyle hızlı bir şekilde kilo kaybı fetusa da zarar verebilir.
Obezite Cerrahisi Ardından Gebe Kalırsam, Bebeğim Olumsuz Etkilenir mi?
Sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi yaşamak adına, obezite cerrahisi ardından beslenme düzenine oldukça titizlik gösterilmelidir. Operasyon hemen sonrası doğum yapmış olan annelerin bebeklerinde prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, fetal makrozomi gibi risklerin ihtimali, bu gibi bir cerrahi müdahaleye maruz kalmamış kadınlarla neredeyse aynıdır ya da daha düşük bile olabilir. Gastrik Bypass ardından doğum yapan annelerin bebeklerinde ise, obez olmayan annelerin bebeklerinden bir fark bulunamamıştır.
İyi Beslenmenin Hamilelik Döneminde Önemi!
Operasyon ardından çoğunlukla anne beslenme düzenine özen gösterdiği sürece, beslenme ile alakalı spesifik bir sorun yaşamaz. Fakat biliopankreatik diversiyon geçirmiş kadınların yaklaşık olarak %20′lik bir oranında hamilelik dönemi esnasında çeşitli besleyicilerin damar yolu ile takviye edilmesine ihtiyaç duyulabilir. Bunlardan da önce, hastanın kadın doğum uzman doktoru geçirilen obezite ameliyatı ile ilgili her ayrıntıyı bilmelidir. Hamilelik esnasında bariatrik cerrahı ile, kadın doğum uzmanı mümkünse iletişim halinde olmalı ve uygun bir beslenme düzeni planlamaları gerekir.
Obezite cerrahisi ardından hamile kalan anne adayları hamilelik dönemi boyunca;
• Folat,
• B 12,
• Demir
• Kalsiyum,
• D Vitamini kullanmalıdır.
Bu vitaminlerin mümkünse gebe kalınmadan önce de alınması gerekir….
Bariatrik Koordinatör Ebru Saray